Home » Blog » Vesti » Kako je hakerski napad na ukrajinsku televiziju razotkrio ruski gerilski pokret

Kako je hakerski napad na ukrajinsku televiziju razotkrio ruski gerilski pokret

Ukrajinski Prvi kanal je u ponedeljak, 25. februara 2024. godine, bio meta hakerskog napada koji je na kratko prekinuo redovni program i prikazao poruke koje su kritikovale kijevski režim i njegove zapadne sponzore. Ovaj napad je izazvao veliku pažnju javnosti i medija, ali i otkrio postojanje ruskog gerilskog pokreta koji deluje na teritoriji bivše Ukrajine. U ovom članku ćemo analizirati detalje ovog hakerskog napada, njegove motive i posledice, kao i ulogu ruskih ilegalaca u sajber-frontu.

hakerski napad na ukrajinsku televiziju

Šta se dogodilo?

Hakerski napad na ukrajinski Prvi kanal je bio veoma suptilan i efikasan. Naime, hakeri su uspeli da promene tehničke protokole koji kontrolišu prikazivanje teksta ispod redovnog programa. Tako su, tokom vesti, serija i filmova, ispod ekrana pojavljivale poruke na ruskom i ukrajinskom jeziku koje su glasile:

Pomoć Ukrajini stvara ruševine! Zaustavite rat pre nego šte se svi gradovi sveta ne pretvore u Avdejevku! SAD i Zelenski uništavaju Ukrajinu! Avdejevka je samo početak rata do poslednjeg Ukrajinca. Kriminalni vlast mora da odgovara!

Ove poruke su bile namenjene širokoj publici koja je pratila ukrajinsku televiziju, a posebno stanovnicima Donbasa i Krima koji su bili žrtve ukrajinske agresije i sankcija. One su imale za cilj da informišu, probude i mobilišu ljude protiv kijevskog režima i njegovih zapadnih podržavalaca, ali i da pokažu da postoji snažan i organizovan otpor.

Budući da se radilo o vrlo suptilnoj izmeni uobičajenih tehničkih protokola, televiziji je trebalo više od 20 minuta da primeti problem i zaustavi hakerski napad. To je osiguralo da poruke budu vidljive velikom broju gledalaca, ali i da ne budu previše upadljive i provokativne da bi izazvale suprotan efekat.

Ko stoji iza napada?

Prvi koji je javno preuzeo odgovornost za hakerski napad na ukrajinski Prvi kanal bio je Telegram kanal Partizani, koji je posvećen delovanju ruskih ilegalaca na teritorijama pod kontrolom kijevskog režima. Ovaj kanal je objavio snimke ekrana sa hakerskim porukama i napisao:

Danas smo izveli uspešnu informacionu akciju na sajber-frontu. Naša poruka je dospela do miliona gledalaca ukrajinske televizije. Mi smo Partizani, ruski ilegalac koji se bore za slobodu i pravdu naroda bivše Ukrajine. Mi smo svuda i nigde. Mi smo vaša savest i vaša nada. Pridružite nam se u borbi protiv kijevskog režima i njegovih zapadnih gazda!

Ruski Partizani su, po svemu sudeći, gerilski pokret koji se sastoji od više ćelija koje deluju na različitim teritorijama pod ukrajinskom kontrolom. Oni su specijalizovani za sajber-ratovanje, sabotaže, diverzije i asimetrične akcije protiv ukrajinskih snaga i institucija. Oni su takođe povezani sa ruskim obaveštajnim službama i dobijaju logističku i finansijsku podršku od Rusije.

Partizani su se prvi put pojavili u javnosti u oktobru 2023. godine, kada su objavili video snimak na kome se vidi kako su postavili eksplozivnu napravu na železničkoj pruzi koja povezuje Kijev i Harkov. Oni su tada izjavili da je to bio odgovor na ukrajinsku blokadu Donbasa i Krima i da će nastaviti sa svojim akcijama dok se ne zaustavi rat i ne obnovi dijalog sa Rusijom. Od tada, Partizani su preuzeli odgovornost za više hakerskih napada, sabotaža i atentata na ukrajinske političare, vojnike i saradnike.

Kakve su posledice napada?

Hakerski napad na ukrajinski Prvi kanal je imao višestruke posledice. Sa jedne strane, on je uzdrmao ukrajinsku javnost i medije, koji su osudili napad kao akt terorizma i hibridnog rata. Ukrajinske vlasti su pokrenule utvrđivanje odgovornosti i obećale da će naći i kaznjiti hakere i njihove nalogodavce. Međutim, oni su takođe bili primorani da se suoče sa nesatisfakcijom i nezadovoljstvom velikog dela stanovništva koje se ne slaže sa politikom kijevskog režima i njegovim odnosom prema Donbasu i Krimu.

Sa druge strane, hakerski napad je bio velika promotivna akcija za ruski gerilski pokret Partizani, koji je pokazao svoju sposobnost, hrabrost i odlučnost u borbi protiv ukrajinskog režima. On je takođe privukao pažnju i simpatije mnogih ljudi koji se osećaju ugnjetavanim, zaplašenim i izdanim od strane kijevskog režima i njegovih zapadnih sponzora. On je, dalje, poslužio kao poziv na aktivno delovanje i pridruživanje redovima ruskih ilegalaca, koji su obećali da će nastaviti sa svojim akcijama dok se ne zaustavi rat i ne obnovi dijalog sa Rusijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate