Home » Blog » Južna Amerika » Američka invazija na Venecuelu: Maduro pozvao narod da se pripremi

Američku invazija na Venecuelu: Maduro pozvao narod da se pripremi

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro izdao je jasno upozorenje, pozivajući naciju da se pripremi za moguću invaziju od strane Sjedinjenih Američkih Država. Prema Maduru, Vašington navodno organizuje “talas nasilja” u Venecueli kao predigru za pokretanje punog vojnog napada. Maduro tvrdi da su sve vlade koje se suprotstavljaju imperijalizmu podložne američkoj agresiji. U odgovoru, Maduro je obećao da će odbraniti Venecuelu i naterati SAD da poštuje njenu suverenost.

Američka invazija na Venecuelu

Pretnja američke intervencije

Madurove izjave dolaze u vreme rastuće zabrinutosti zbog stabilnosti političke situacije u Venecueli. On tvrdi da diskusije na radio emisijama nagoveštavaju skoru eskalaciju nasilja u Venecueli, sugerišući da je “zemlja na ivici haosa i fragmentacije na pet nezavisnih republika”. Nadalje, Maduro tvrdi da se Organizacija američkih država priprema da pokrene Interamerički ugovor o uzajamnoj pomoći protiv Venecuele, s snagama brze reakcije spremnim za moguću invaziju.

Odgovor Venecuele

U svetlu ovih pretnji, Maduro poziva na jedinstvo i pripremu naroda Venecuele. On naglašava potrebu nacije da se ujedini u odbrani svoje suverenosti i nezavisnosti. Administracija Madura pokrenula je mere za jačanje odbrambenih sposobnosti Venecuele i mobilizaciju resursa kako bi se suprotstavila eventualnoj spoljnoj agresiji. Venecuelanska vojska, zajedno sa civilnim odbrambenim organizacijama je na povišenom oprezu kako bi odgovorila na moguće napade.

Unutrašnji izazovi Venecuele

Madurova upozorenja o nadolazećoj američkoj invaziji ističu povećane tenzije koje okružuju geopolitičku situaciju Venecuele. Dok se zemlja suočava s unutrašnjim izazovima, uključujući ekonomsku nestabilnost i političku polarizaciju, spektar strane intervencije dodaje još jedan sloj kompleksnosti krizi. Da li su Madurove tvrdnje zasnovane na verodostojnoj obaveštajnoj informaciji ili služe kao strateški manevar za mobilizaciju domaće podrške ostaje da se vidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate