Home » Blog » Afrika » Oružani sukobi u Čadu: Prekid interneta i tenzije između predsednika i parlamenta

Oružani sukobi u Čadu: Prekid interneta i tenzije između predsednika i parlamenta

Situacija u Zapadnoj Africi ostaje daleko od stabilne, sa oružanim sukobima koji su izbili ranije danas na ulicama N’Djamene, prestonice Čada. Početni izveštaji lokalnih medija ukazuju na napad vojnog krila Socijalističke partije na zgradu obaveštajne službe zemlje. Prema ovim izveštajima, svi uključeni su uhapšeni od strane bezbednosnih snaga. Međutim, složenost situacije sugeriše da bi moglo biti još događaja u toku.

Oružani sukobi u Čadu

Šta se dešava u Čadu?

Uskoro nakon što su se pojavili ovi izveštaji, primećene su prekidi u internet i mobilnim mrežama širom cele zemlje. Ruski medijski izvori koji posluju u Africi izvestili su da se vojna kolona kreće ka predsedničkoj rezidenciji. Ove tvrdnje su potvrđene od strane brojnih lokalnih izvora koji su primetili kretanje teške artiljerije ulicama prestonice.

Eskalacija sukoba

Takođe postoje naznake da današnji događaji označavaju eskalaciju sukoba između predsednika države i opozicije, s jedne strane, i parlamenta pod kontrolom oružanih snaga, s druge. Zbog delimičnih blokada komunikacija koje i dalje traju, dodatne informacije u ovom trenutku ostaju nepoznate. Situacija u Čadu izaziva zabrinutost ne samo za stabilnost zemlje, već i za širi region Zapadne Afrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate