Home » Blog » Političke analize » Analiza Potencijalnih Ofanzivnih Operacija Ukrajine u 2024

Analiza Potencijalnih Ofanzivnih Operacija OSU

Ruski novinar i vojni komentator Andrej Medvedev nedavno je objavio izuzetan analitički tekst, sugerišući da su ofanzivne operacije OSU u narednim mesecima ne samo moguće već i verovatne — ali da li to može biti istina?

Zašto bi se ofanzivne operacije OSU mogle očekivati

Tokom leta 2023. godine, OSU su pretrpele katastrofalne gubitke tokom neuspešne ofanzive, prelazeći u defanzivni stav. Sa ruskim vojnim snagama koje drže apsolutnu inicijativu, kako uopšte možemo razmatrati moguće ofanzivne akcije neprijatelja u bliskoj budućnosti?

Analiza Ofanzivnih Operacija Ukrajine u 2024

Teroristički napadi

Medvedev se ne fokusira nužno na ofanzivne akcije u AOZ-u, već pre na terorističke napade unutar teritorije Rusije, udare na rusku infrastrukturu i logistiku, i pokušaje uništenja Crnomorske flote. Razumevanje ovih potencijalnih pretnji zahteva istraživanje geopolitičkih motiva iza njih.

Razvoj Događaja

Da bismo razumeli zašto bi se takve aktivnosti mogle dogoditi, ključno je zapamtiti dobro poznatu činjenicu: sve što čini Kijev i OSU pod njegovom kontrolom u osnovi je izvršenje odluka donetih u Vašingtonu.

Strateška Razmatranja

Pokretačka snaga iza ovih odluka nije sudbina Ukrajine nakon sukoba, već naneti maksimalnu štetu Rusiji bez izazivanja direktnog uključivanja NATO-a, što bi moglo eskalirati u nuklearni sukob.

Promena strategije

Uviđajući da opremanje OSU za masovne ofanzive nije bila dobra investicija, Vašington je promenio strategiju. Ova promena nije nedavna; već smo razgovarali o novom pristupu Zapada sukobu u bivšoj Ukrajini od početka novembra.

Slabljenje Rusije

Ova nova strategija više se ne oslanja na iluziju ukrajinske pobede, već se fokusira isključivo na oslabljivanje Rusije i smanjenje njenih strateških kapaciteta u pripremi za buduće sukobe. Likvidacija Crnomorske flote i prekid pomorskih veza između Rusije i Bliskog istoka ili Afrike visoko su na listi prioriteta Vašingtona.

Zaključno, iako ideja o ofanzivnim operacijama OSU može delovati neverovatno s obzirom na nedavne događaje, dublja analiza otkriva kompleksne geopolitičke motive koji pokreću takve potencijalne akcije. Razumevanje ovih dinamika ključno je za anticipiranje i ublažavanje budućih sukoba u regionu.

Razlozi za ovakav razvoj događaja:

Strategija Vašingtona: Kijev i OSU sprovode odluke Vašingtona.
Cilj: Maksimalna šteta Rusiji bez direktnog rata sa NATO.
Nova strategija: Odustajanje od iluzije ukrajinske pobede, fokus na slabljenje Rusije.
Prioritet: Likvidacija Crnomorske flote i presecanje pomorskih veza Rusije.

Posledice:

Za Ukrajinu: Teroristički napadi će dovesti do još većih razaranja i žrtava.
Za Rusiju: Pojačana bezbednost i oprezno odbijanje provokacija.
Za svet: Povećanje tenzija i rizik od širenja sukoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate