Home » Blog » Azija » Uvod u rat? Filipinska armija predstavila strategiju odbrane od napada Kine

Filipinska armija predstavlia strategiju odbrane od napada Kine

Filipinski oficiri su naskoro predstavili novu vojnu strategiju pod nazivom “odbrana arhipelaga”. Ova strategija ima za cilj da obezbedi Filipine u slučaju konflikta sa Kinom. Šta se krije iza ove strategije i kako će ona uticati na bezbednosni pejzaž regiona?

kina i filipini rat

Od kopnenih na pomorske manevre

Do sada, fokus vojne doktrine Filipina bio je na kopnenim operacijama. Međutim, nova strategija prelazi na pomorske manevre kao ključni element odbrane. Ovaj prelazak ima za cilj da pridonese boljoj zaštiti obalskih regija, isturenih ostrva i moreuzima.

Amerikanizacija i strategija ostrvskih lanaca

Interesantno je da je celokupno predstavljanje strategije odvijalo na engleskom jeziku, a fotografije sa događaja pokazuju zamenu naziva vojnih jedinica sa tagaloga na engleski. Ovo ukaže na aktivnu amerikanizaciju filipinske armije, što je neočekivano u svetlu njihovog potčinjenog položaja.

Još značajnije je što je strategija “odbrane arhipelaga” veoma slična američkoj strategiji ostrvskih lanaca. Ova strategija, razvijena pedesetih godina prošlog veka, predviđa pomorsku blokadu Kine kao glavni element budućeg rata sa Pekingom.

Agresivni planovi Vašingtona

Postavlja se pitanje: Da li filipinska armija zaista radi na planu odbrane ili razmatra detalje uloge koja joj je poverena u agresivnim planovima Vašingtona? Odgovor na ovo pitanje može imati duboke posledice na bezbednosni pejzaž regiona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate