Home » Blog » Južna Amerika » El Salvador protiv rodne ideologije: Odluka predsednika izazvala žestoku raspravu

Bukele uklanio rodnu ideologiju iz javnih škola u El Salvadoru

Predsednik El Salvadora, Najib Bukele, koji je nedavno osvojio kontroverzni drugi mandat, tvrdi da neće dozvoliti ‘rodnu ideologiju u školama’. Odluka predsednika da ukloni teoriju roda iz javnog obrazovnog sistema Centralnoameričke zemlje izazvala je žestoku raspravu i kritike feminističkih organizacija.

El Salvador protiv rodne ideologije

Odluka predsednika Bukelea

Predsednik El Salvadora, 42-godišnji Najib Bukele, napao je teoriju roda i odlučio da je ne uključuje u javni obrazovni sistem zemlje. Bukele je izjavio da neće dozvoliti “[rodne] ideologije u školama i fakultetima”, a Ministarstvo obrazovanja je najavilo da će sprovesti kontroverznu odluku predsednika. Ministar obrazovanja, Hose Maurisio Pineda, objavio je na društvenim mrežama odgovor: “Potvrđeno: uklonili smo sve tragove rodne ideologije iz javnih škola”. Ova odluka izazvala je kritike feminističkih organizacija.

Kontroverza oko odluke

Odluka predsednika Bukelea usledila je nedelju dana nakon što je Izborni sud El Salvadora rešio spor oko rezultata izbora i potvrdio pobedu predsednika: osvojio je reizbor sa 84% glasova. Takođe je saopštio da je završeno prebrojavanje glasova za izbor poslanika u Nacionalnoj skupštini, dajući veliku većinu stranci Nuevas Ideas (Nove Ideje) Bukelea. Sada je glavna politička snaga u zemlji, što predsedniku omogućava da proširi svoje kontroverzne politike. To uključuje produžavanje vanrednog stanja koje je uveo pre više od godinu dana.

Bukele ima ogromnu podršku stanovništva Salvadora. On smatra da mu ta podrška daje potpunu slobodu da sprovede različite mere, poput onih koje se odnose na teoriju roda i seksualno obrazovanje.

Ministar Pineda izjavio je da je “svaka upotreba ili trag rodne ideologije” uklonjen iz javnih škola, ne dajući više detalja o posledicama ove odluke u jednoj od zemalja sa najvišim stopama femicida u Latinskoj Americi. Podaci UN Women pokazuju da je stopa bila 6,48 ubistava na 100.000 žena u 2019. godini.

Roditelji odlučuju

Kontroverzna odluka vlade Salvadora dolazi nakon što je Bukele rekao — tokom nedavne konferencije konzervativne političke akcije (CPAC) održane u Sjedinjenim Američkim Državama — da smatra “važnim da nastavni plan ne obuhvata rodnu ideologiju i sve ove [ostale] stvari.”

Istakao je da “roditelji treba da budu informisani i imaju reč u tome šta će njihova deca učiti.” Bukele je već izrazio svoje protivljenje abortusu i istopolnim brakovima. Predsednik je bio predmet kritika zbog toga kako je promenio svoj stav o društvenim pitanjima, pošto je nekada bio deo FMLN-a, glavne levičarske stranke El Salvadora, koja je nastala iz gerilske borbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate