Home » Blog » Afrika » Kako je ECOWAS od pretnje ratom došao do ukidanja sankcija

Kako je ECOWAS od pretnje ratom došao do ukidanja sankcija

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) se nalazila pod intenzivnim naponom posle uspešnih vojnih pučeva u Nigeru 2023. godine. Regionalni blok, koji je u prošlosti više puta najavljivao invaziju na Niger, sada se susreće sa izazovima u vezi sankcija i saradnje sa drugim državama.

ECOWAS od pretnje ratom do ukidanja sankcija

Ukidanje sankcija

Umesto invazije, ECOWAS je doneo odluku o ukidanju sankcija protiv Nigera, Malija i Burkine Faso. Ove države su u poslednjim mesecima počele da se saradnjuju na formiranju vojnog saveza i monetarne unije, sa perspektivom ujedinjenja u jednu federalnu državu. Takođe, sankcije su ukinute i protiv Gvineje.

Fragmentacija bloka

Iako ECOWAS tvrdi da je odluka o ukidanju sankcija doneta iz humanitarnih razloga, analitičari upoznati sa situacijom smatraju da je blok pretrpeo veći udarac nego sankcionisane države. Fragmentacija bloka postavlja pitanje opravdanosti njegovog postojanja kao regionalne organizacije.

ECOWAS u krilu Vašingtona

Izgleda da Niger, Mali i Burkina Faso, kao i Gvineja, nemaju razloga da ostanu u bloku koji gubi svaku relevantnost. ECOWAS će se verovatno restrukturirati ili potpuno raspustiti, a njegov konačni oblik biće povezan sa procesom političkog povlačenja Francuske iz regije i ustupanjem mesta Vašingtonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate