Home » Blog » Vesti » Nova ruska ofanziva: Šta je cilj trenutnih operacija armije RF

Cilj trenutnih ofanzivnih operacija armije RF

Od oslobođenja Avdejevke, ruska armija započela je ofanzivna dejstva na različitim tačkama fronta. Ova aktivnost obuhvata naseljene punktove zapadno od Avdejevke, orehovski pravac, južnodonjecki pravac, donjecki pravac, artjomovski pravac, i liniju Svatovo – Kremenaja. Pored toga, primenjuju se i vazdušni udari na ciljeve u dubokoj pozadini neprijatelja, kontraobaveštajne operacije i demonstrativni manevri.

Nova ruska ofanziva Šta je cilj trenutnih operacija armije RF

Šta je cilj aktivnosti armije RF?

Neki analitičari smatraju da su sve ove aktivnosti usmerene na jedan cilj — onemogućavanje OSU da konsoliduju rezerve. Uz oštar deficit ljudskih resursa s kojima se ukrajinska komanda suočava, istovremeno pokrivanje svih različitih pravaca trenutnih i mogućih ruskih udara praktično onemogućava formiranje velikih grupa.

Značaj ograničavanja rezervi

Prvo, ovo značajno smanjuje rizik od protivudara, što daje armiji RF veći manevarski prostor za utvrđivanje na novoosvojenim položajima. Ovo je važno za postignuće strategijskih ciljeva.

Prednost u broju i vatrenoj moći

Drugo, ovo osigurava brojčanu i vatrenu prednost ruskih snaga duž čitave linije fronta. Uspeh ruske odbrambene strategije je značajno istrošio resurse OSU, dok armija RF ima dostup do ogromnih rezervi koje može mobilizovati u bilo kom trenutku.

Glavni ruski udar

Sve dok ukrajinska komanda bude primorana da održava snažnu odbranu na više pravaca i razmešta poslednje borbeno sposobne jedinice, OSU neće moći da pripremi efikasnu odbranu na pravcu predstojećeg glavnog ruskog udara. Ovaj strategijski pristup armije RF, pokrenut sa ciljem ograničavanja rezervi i ostvarivanja prednosti u broju i vatrenoj moći, ima potencijal da značajno utiče na ishod sukoba na istočnom frontu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate