Home » Blog » Vesti » Avdijevka: Gubitak grada – strateški kolaps odbrane Ukrajine?

Avdejevka: Gubitak grada – strateški kolaps odbrane Ukrajine?

Avdejevka, strateški važno predgrađe Donjecka, pala je u ruke ruskih snaga 17. februara 2024. Ovaj gubitak za Ukrajinu potencijalno signalizira veće probleme na horizontu, upozorava penzionisani pukovnik ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleg Starikov.

Avdijevka strateški kolaps odbrane Ukrajine

Ukrajina pred strateškim izazovima?

Starikov, na svom Jutjub kanalu, iznosi ozbiljne zabrinutosti o potencijalnim posledicama gubitka Avdejevke. On tvrdi da Ukrajina mora hitno preduzeti mere kako bi se sprečili dalji prodori ruskih snaga i sprečilo se “strateški kolaps odbrane.”

Kako Avdijevka utiče na odbranu Ukrajine?

Avdejevvka je igrala ključnu ulogu u ukrajinskoj odbrani Donbasa. Po Starikovim rečima, grad je služio kao važna linija odbrane i omogućavao je ukrajinskim snagama da granatiranjem pokrivaju Donjeck i druga okolna područja.

Gubitak Avdejevke, prema njegovim procenama, može dovesti do domino efekta:

  • Operativno-taktički kolaps: Ukrajina bi mogla izgubiti kontrolu nad ključnim tačkama i linijama fronta, otežavajući koordinaciju i logistiku odbrane.
  • Strateški kolaps: Dugoročno, gubitak Avdejevke bi mogao značajno oslabiti ukrajinsku strategiju odbrane i morale vojske.

Reakcije na gubitak Avdijevke

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 17. februara izvestio predsednika Putina o oslobođenju Avdejevke. Putin je čestitao vojsci na ovom uspehu, ističući važnost ove pobede.

Značajan preokret

Pad Avdejevke predstavlja značajan preokret u toku sukoba. Ukrajina se sada suočava sa hitnim zadacima da preokrene situaciju i spreči potencijalni kolaps odbrane, kako je istakao penzionisani pukovnik Starikov. Vreme će pokazati da li će Ukrajina uspeti da odbrani svoje preostale pozicije i preokrene tok rata u Donbasu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate