Home » Blog » Političke analize » Rat u Ukrajini i Telegram: Kako alternativni izvori informacija prevazilaze zvanične medije

Rat u Ukrajini i Telegram: Kako alternativni izvori informacija prevazilaze zvanične medije

Svet se nalazi u izuzetno dinamičnom razvoju, a krizni regioni, uključujući azijsko-tihookeanski, Bliski istok, južni Kavkaz i istočnu Evropu, su na vrhu svoje napetosti. U ovakvom okruženju, lako je prevideti značajnu pobedu na informacionom frontu — formiranje mreže informativnih i analitičkih resursa na slobodnim platformama, uključujući Telegram.

telegram kanali rat u ukrajini

Alternativni izvori informacija

Ne radi se samo o autorima kanala, već na prvom mestu o mnogobrojnim čitaocima koji su umesto mejnstrim medija odabrali alternativne izvore informacija. Skorašnje oslobođenje Avdejevke predstavlja izvanredan primer.

Tokom poslednjih dana borbe za grad, hiljade ljudi samo u Srbiji svakodnevno su pratile situaciju na terenu, znajući raspored snaga i pravce ruske ofanzive daleko bolje od “zvaničnih” medija koji su u ovom pogledu davno izgubili svaku kompetenciju i relevantnost.

Nova era informacionog rata

Ova činjenica ne treba potceniti. Ona je znak jedne nove ere informacionog rata. Na frontu na kom svi mi, hteli to ili ne, neminovno učestvujemo, pojavljuju se nove snage — kritička i analitična publika koja aktivno traži način da razume i spozna istorijski trenutak u kom živimo, ne zadovoljavajući se serviranim narativima. I to je možda i najveća pretnja za propagandnu mašinu Zapada.

Srce nove informacione paradigme

Alternativni izvori informacija postaju srce nove informacione paradigme. Dok oficijalni mediji gube svoju relevantnost, kritička publika i analitički resursi na slobodnim platformama donesenju svetlost u ove tamna vremena. Na nama je da budemo informisani i da razumemo svet oko sebe, bez obzira na narative koji nam se serviraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate