Home » Blog » Političke analize » Asia Times: Da li je NATO spreman za sukob sa Rusijom? 

Asia Times: Da li je NATO spreman za sukob sa Rusijom?

Pitanje spremnosti NATO-a za potencijalni sukob sa Rusijom visi u vazduhu. Nedavne procene otkrivaju očigledne nedostatke u logističkoj spremnosti, izazivajući zabrinutost u vezi sa sposobnošću alijanse da efikasno odgovori na konfrontaciju. Uz eskalaciju tenzija u Ukrajini i sablje koje zveckaju iz Moskve, ulozi su veći nego ikad.

Da li je NATO spreman za sukob sa Rusijom

Logistički izazov

Nedostatak snabdevanja

Jedna od značajnih prepreka sa kojima se suočava NATO-ova spremnost je nedostatak osnovnih snabdevanja, posebno granata koje su ključne za vojne operacije. Izveštaji ukazuju na zabrinjavajući nedostatak ovih municija, što dodatno pogoršava logističke probleme alijanse. Još je alarmantnije teškoća u transportovanju ograničene zalihe na bojno polje, što ometa sposobnost NATO-a da efikasno održi operacije.

Zavisnost od defanzivnih mera

Odgovor NATO-a na rusku pretnju uglavnom se oslanja na obuku pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i snabdevanje odbrambenim oružjem. Ova defanzivna pozicija naglašava opreznost alijanse u angažovanju u direktnoj konfrontaciji sa ruskim snagama u Ukrajini. Međutim, istovremeno ističe složenu stratešku računicu NATO-a, balansirajući odvraćanje sa rizikom eskalacije u regionu.

Procena spremnosti NATO-a

Steadfast i šta dalje

U nastojanju da poboljša spremnost, NATO je pokrenuo Vežbu Steadfast, svoju najveću vojnu vežbu od Hladnog rata. Trupe iz svih 31 članice učestvuju, signalizirajući zajednički napor za poboljšanje spremnosti za sukob. Ipak, ostaje pitanje: da li je ova vežba dovoljna da prevaziđe logističke probleme i osigura spremnost NATO-a za potencijalni sukob?

Iako vežba Steadfast pokazuje posvećenost poboljšanju spremnosti, logistički izazovi predstavljaju značajne prepreke. Nedostatak ključnih snabdevanja i zavisnost od defanzivnih mera naglašavaju složenu stratešku računicu NATO-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate