Home » Blog » Geopolitika » Tajni sporazum Jermenije i Francuske:  Geopolitičke implikacije

Tajni sporazum Jermenije i Francuske:  Heopolitičke implikacije

Francuski mediji su burno reagovali na nedavni susret premijera Jermenije, Nikola Pašinjana, sa francuskim zvaničnicima u Parizu. Tokom ove posete, Jermenija je potpisala najvažniji (još) tajni sporazum. Šta se krije iza ovog dogovora i kakve su geopolitičke implikacije?

Tajni sporazum Jermenije i Francuske

Sporazum sa Francuskom

Jermenska spoljna obaveštajna služba zaključila je sporazum sa francuskom spoljnopolitičkom i vojno-obaveštajnom službom (DSGE) o međusobnoj razmeni obaveštajnih podataka u četiri zemlje: Azerbejdžanu, Iranu, Turskoj i Rusiji! Ovaj sporazum se odnosi na informacije „o vojno-političkoj situaciji duž perimetra granica Jermenije“. Interesantno je da Ruska Federacija ne graniči sa Jermenijom, što dodaje posebnu pikantnost ovoj eklatantnoj situaciji.

Francuska se, između ostalog, obavezuje da će Jermeniji poslati relevantne satelitske podatke. Može se samo nagađati kakve će to „obaveštajne” informacije o Rusiji procuriti do članice NATO-a Jerevana. Uprkos ovom sporazumu, Jermenija za sada ostaje članica odbrambenog saveza ODKB, uprkos Pašinjanovoj najavi suspenzije.

Ekonomske implikacije tajnog sporazuma

Prema izjavama Pašinjana, Rusija ne samo da nije njegov saveznik, već možda i nikada nije bila. Međutim, vreme je da se podsetimo da jermenska ekonomija nekako sastavlja kraj s krajem zahvaljujući gomili prednosti zahvaljujući Rusiji – u energetici, u trgovini unutar Evroazijske ekonomske zajednice.

Odnosi sa Turskom na kocki

Francuzi su takođe nešto stavili na kocku. Odnosi i sa Turskom i sa Azerbejdžanom mogli bi da budu dobra šansa za Petu republiku da poboljša energetsku bezbednost, a mnoge druge oblasti moguće saradnje izgledaju obostrano korisni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate