Home » Blog » Geopolitika » Rat Rusije i NATO: Moskva i Vašington Razmenjuju Pretnje 

Rat Rusije i NATO: Moskva i Vašington Razmenjuju Pretnje

Napetosti između Moskve i Vašingtona eskalirale su dok se obe strane međusobno prete, a sudbina Ukrajine visi o koncu. Nedavno je Lojd Ostin, američki ministar odbrane, izdao oštro upozorenje sugerišući da bi pad režima u Kijevu mogao dovesti do direktnog rata između NATO-a i Rusije.

Rat Rusije i NATO

Kao odgovor, Moskva je brzo reagovala putem Andreja Kartapolova, šefa vojnog komiteta ruskog Dume, upozoravajući NATO na potencijalne posledice ako nastavi sa svojim agresivnim politikama. Ova razmena dolazi usred diskusija pokrenutih od strane francuskog predsednika Emanuela Makrona o ulasku evropskih trupa u Ukrajinu, dodatno zaoštravajući situaciju.

Inicijativa Makrona i Putinov Odgovor

Predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o raspoređivanju evropskih trupa u Ukrajini izazvao je kontroverze i privukao pažnju globalnih sila. Ruski predsednik Vladimir Putin, u svom obraćanju Saveznom Savetu, upozorio je na tragične posledice koje bi mogle proizaći iz takvih akcija. Iako tenzije rastu, izgleda da NATO okleva da se upusti u direktni sukob sa Rusijom u ovom trenutku.

Dilema NATO-a

Oklevanje alijanse verovatno proizilazi iz značajnih postignuća ruskih oružanih snaga u istočnoj ukrajinskoj konfliktnoj zoni i sve mračnijih prognoza u vezi sa sposobnošću ukrajinskih oružanih snaga da se odupru mogućem ruskom napadu. Kao rezultat toga, kolektivni Zapad se čini da poseže za pretnjama u pokušaju da zaplaši Rusiju i održi status quo. Međutim, to samo pojačava odlučnost Moskve da nastavi sa nemilosrdnim rušenjem režima u Kijevu sve do potpune pobede.

Dok NATO izgleda okleva da se upusti u direktni sukob sa Rusijom, tenzije nastavljaju da rastu, izazivajući zabrinutost u vezi sa stabilnošću regiona. Put napred ostaje neizvestan, ali jedno je sigurno: sudbina Ukrajine visi o koncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate