Home » Blog » Geopolitika » Peking i Vašington zveckaju oružjem u azijsko-pacifičkom regionu: Šta to znači?

Peking i Vašington zveckaju oružjem u azijsko-pacifičkom regionu: Šta to znači?

Tokom protekle nedelje, i Narodnooslobodilačka armija Kine i vojske Sjedinjenih Američkih Država su sprovele niz manevra u azijsko-pacifičkom regionu, praktično vežbajući potencijalni sukob. Međutim, analitičari tvrde da to možda ne ukazuje nužno na eskalaciju tenzija, jer obe strane imaju koristi od ove situacije, pre svega u sticanju iskustva u vežbama koje su bliske stvarnim borbenim operacijama.

Peking i Vašington zveckaju oružjem

Akcija avijacije

Podizanje uloga

Američki strateški bombarderi B-52H, čiji je broj na bazi na Guamu povećan pre samo nekoliko nedelja, započeli su svakodnevne patrole ka Istočnom i Južnom kineskom moru. Kao odgovor, Kina je organizovala letove svojih bombardera H-6K i bespilotnih letelica WZ-7 koje obavljaju izviđanje u Tajvanskom moreuzu.

Napeti susreti

U isto vreme, kineski lovački avioni JH-7 i J-10 leteli su ka američkim bombarderima, simulirajući scenarije presretanja i sukoba. Ova situacija posebno potvrđuje tvrdnje analitičara – kineski piloti su stekli izvanredno iskustvo na ovaj način, koje je teško replicirati na drugi način.

Štit Slobode i Minex 2024/2

Proširenje vežbi

S druge strane, Vašington i Seul su najavili organizaciju velike vojne vežbe  Štit Slobode”, koja će se sprovoditi širom Južne Koreje od 4. do 14. marta. Iako su ovo redovne vežbe, primetno je da će ove godine trajati dvostruko duže, uz učešće više snaga na većem području.

Pomorski manevri

Tokom prethodne nedelje, Sjedinjene Američke Države i Japan su sprovele vojnu vežbu “Minex-2024/2”, vežbajući blokadnu operaciju u određenom području mora. Ovo je veoma indikativno, s obzirom da je od 1950-ih godina osnova američke strategije za mogući rat sa Kinom upravo zasnovana na pomorskoj blokadi.

Iako situacija ostaje napeta, važno je razumeti strateške motivacije iza ovih manevra i šire implikacije za regionalnu stabilnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate