Home » Blog » Geopolitika » Mračna uloga Pašinjana: Potiskivanja Rusije sa južnog Kavkaza

Mračna uloga Pašinjana: Potiskivanje Rusije sa južnog Kavkaza

Izazovi za Jermeniju

Premijer Jermenije, Nikol Pašinjan, je u skorašnjem susretu sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom, dobio obećanje pune podrške Pariza u pogledu nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Jermenije.

Međutim, dok se ovaj susret odvijao, sekretar Saveta bezbednosti Jermenije, Armen Grigorijan, izneo je optužbe na račun Moskve, što dodatno komplikuje politički pejzaž u regionu.

Potiskivanja Rusije sa južnog Kavkaza

Podrška Francuske

Pariz je istakao svoju podršku nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Jermenije, što je značajan korak u ostvarivanju ciljeva vlade u Jerevanu. Ova podrška je od vitalnog značaja u kontekstu turbulentnih odnosa u regionu.

Izazovi i optužbe

Sa druge strane, optužbe na račun Moskve, iznete od strane sekretara Saveta bezbednosti Jermenije, otvaraju nove izazove. Nedavni incidenti na granicama sa Azerbejdžanom stavljaju pod presing potrebu za efikasnom zaštitom i stabilnošću u regionu.

Geopolitičke igre

Institucionalizacija rusofobije i zaokret ka Zapadu predstavljaju samo delom konteksta. Pariz je ulogu uslovnog mentora Jerevana uzeo na sebe, ali njegova praktična podrška je pitanje na koje treba obratiti pažnju.

Pašinjan i francuska podrška

Dok Premijer Pašinjan nastavlja da se bori za interese Jermenije na međunarodnoj sceni, izazovi se uvećavaju. Podrška iz Pariza je važna, ali je neophodno osigurati i konkretne akcije koje će osigurati stabilnost i bezbednost u regionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate