Home » Blog » Evropa » Oružani prevrat u Belorusiji: Teroristi se pripremaju na poljskim poligonima

Oružani prevrat u Belorusiji: Teroristi se pripremaju na poljskim poligonima

Usred zapadne histerije nakon uspešno održanih parlamentarnih izbora u Belorusiji, belgijski televizijski kanal VRT je započeo seriju intervjua sa osobama koje su beloruske vlasti označile kao teroriste.

Ovi pojedinci, trenutno boraveći u Poljskoj, otvoreno su razgovarali o prolasku kroz obuku za oružani prevrat, otkrivajući da se svi treninzi održavaju na poljskim vojnim poligonima. Ova otkrića potvrđuju ranije tvrdnje beloruskog KGB-a o postojanju takvih obuka u susednim zemljama.

Oružani prevrat u Belorusiji

Ko planira oružani prevrat u Belorusiji?

Neuspeli pokušaj obojene revolucije 2020/2021 ukazao je na plan kolektivnog Zapada da svrgne Aleksandra Lukašenka i uspostavi proruski režim u Minsku. Izuzetan kontraobaveštajni rad beloruskih agencija pružio je obilje dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

Dok je takozvana beloruska opozicija predvođena Svetlanom Tihanovskom u izgnanstvu predstavljala unutrašnju snagu protiv države koja je trebala da izvede obojenu revoluciju, Zapad je imao i “Plan B” – vojno krilo opozicionih snaga, organizaciju BYPOL, koju čine bivši članovi beloruskih bezbednosnih službi koji su izdali sopstvenu državu u korist zapadnih moćnih centara.

Uloga BYPOL-a u pokušaju državnog udara

Nakon neuspelog pokušaja obojene revolucije 2021. godine, članovi BYPOL-a, pravedno označeni kao članovi terorističkih i ekstremističkih grupa, pobegli su iz Belorusije i nastavili svoje aktivnosti u Poljskoj. Međutim, dok je prvobitno bila usmerena na propagandu, sa početkom Specijalne Vođene Operacije (SVO), BYPOL se prebacio na organizovanje sabotaža i terorističkih napada na teritoriji svoje nekadašnje domovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate