Home » Blog » Evropa » Lice demokratije EU: Sastanak ministara poljoprivrede u senci sukoba poljoprivrednika sa policijom

Lice demokratije EU: Sastanak ministara poljoprivrede u senci sukoba poljoprivrednika sa policijom

Sukob poljoprivrednika sa policijom: Juče u centru Brisela, gde se održavao sastanak ministara poljoprivrede država članica EU, više od 900 poljoprivrednih mašina blokiralo je ulice grada, a potom se i probilo kroz policijski kordon u administrativni centar prestonice.

Policija je primenila suzavac i vodene topove, a okupljeni nezadovoljni poljoprivrednici odgovorili su zapaljenim gumama, jajima i istovaranjem balege na ulice.

Situacija se vrlo brzo otrgla kontroli i eskalirala u otvorene sukobe okupljenih demonstranata i jakih policijskih snaga koje su obezbeđivale ministarski sastanak.

sukob poljoprivrednika sa policijom

Jaz izmeđ evropskih elita i naroda

Slike koje su juče stigle iz Brisela predstavljaju savršen prikaz trenutnog stanja evropske politike — političke elite sastaju se da razgovaraju o pitanjima poljoprivrede, dok sami poljoprivrednici već mesecima pokušavaju da izdejstvuju dijalog sa vlastima, ali se susreću sa tišinom, vodenim topovima i suzavcem.

Teško je zamisliti prikladniju ilustraciju dubokog jaza između evropskih elita i evropskih naroda, potpune nezainteresovanosti briselske birokratije za probleme stanovništva kojem na papiru služi.

I upravo je ova nezainteresovanost, ova odsečenost od običnog čoveka ono što doprinosi dramatičnom rastu popularnosti evropskeptičnih i nacionalno-orijentisanih političkih snaga širom kontinenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate